Mo Eijjj Dô

Maar Hallo daar

Wij, Dirk en Suzanne, zijn de personen die Récolte doen draaien. Wij houden van reizen en op die reizen kwamen wij toevallig mensen tegen die met passie hun liefde voor eten en drinken deelden.

Wij waren nooit op zoek naar het meest chique, het mooiste of hoogst aangeschreven café of naar het restaurant met de meeste sterren. Wel stopten we in dorpjes bij een leuk terrasje waar de uitbaatster nog snel een heerlijke maaltijd op tafel tovert ondanks het late uur...

Of bij een oud benzinestation waar de vrouw des huizes met haar zus dagelijks slechts 1 à 2 gerechten serveert met de meest verse en lokale ingrediënten. De benzine leek er bijzaak, maar net als het eten lokaal noodzakelijk in dit afgelegen dorp in de bergen...

Of we stapten binnen in wat leek op een volle huiskamer waar de klanten, meestal lokale arbeiders, een heerlijke pot eten en grote karaf wijn centraal op tafel voorgeschoteld kregen. Als je te laat was, was het eten op en moest je elders op zoek naar iets wat er niet was. Iets dat even eerlijk en echt was.

Of de pizzeria waar de uitbater zijn houtoven naast de toog had staan. Veel pizza's werden er niet gebakken maar ze waren heerlijk.

Deze mensen zijn onze inspiratie geweest om zelf de stap te wagen en ons leven om te gooien. Wat ze allen gemeen hadden; ze waren kleinschalig, lokaal verankerd en hadden een passie voor eerlijk eten en drinken.

Wij willen jullie onze inspiratie meegeven die wij op onze reizen hebben ervaren. Wees welkom en deel ook jullie ervaringen en passies met ons.

Dirk en Suzanne

Onze Ambitie

Seizoensgebonden, dierenwelzijn, bio, impact, fair trade, lokaal, respect voor de teler/kweker/producent... Bij elke keuze die we maken voor onze ingrediënten en aanbod op onze kaart wegen we deze zaken af.

Limonade van Lemonaid+ : bio, fairtrade en voor elk verkocht flesje een donatie van 5 cent voor sociale projecten ten behoeve van de lokale bevolking waar het fruit voor de limonades vandaan komt. Opbrengst sinds 2010: £ 7.000.000 (https://lemon-aid.de/en/about-us/)

Bio eieren van Buitengewoon Beirens in Zuienkerke in plaats van de reguliere scharreleieren. Onze aandacht werd getrokken door een zinnetje: "de snavels worden intact gehouden" bij de voorwaarden voor bio eieren. We waren verbaasd dat de scherpe punt van de snavels eraf gebrand of geknipt werd bij kippen die gehouden worden in stallen voor scharreleieren of in legbatterijen. Kijk naar het welzijn van deze kippen: https://www.youtube.com/watch?v=9Tw_hmfgbEw

Bio melk: We gebruiken voor onze wafels, pannenkoeken en gebak bio melk. In kwaliteit is er op zich geen groot verschil maar wel in dierenwelzijn. De dieren krijgen biovoeding, minder antibiotica, mogen meer buiten grazen en het aantal dieren per ha is beperkt. Beter voor de dieren, het milieu en dus voor ons.

Boter en room wordt geleverd door onze vrienden van 't Schottenhof in Dudzele. Zij zijn één van de weinigen die hun boter nog op de meest ambachtelijke wijze maken. Dit wil zeggen dat ze de room op natuurlijke wijze laten zuren (rijpen), dus zonder toevoeging van zuursel of bacteriecultuur. Door dit natuurlijk proces toe te passen, heeft de boter een unieke smaak en dat proef je in onze wafels en gebak! Wie trouwens onze verse slagroom geproefd heeft, komt geheid terug. Er zijn fans van Brugge tot New York, Colombia tot Australië...

Dit zijn maar een paar voorbeelden waar we of ons menu, onze ingrediënten of onze werkwijze aanpassen. Onze keuze om zoveel mogelijk met lokaal geproduceerde en/of biologische ingrediënten te werken is geïnspireerd door het idee dat zelfs een kleine verandering een verschil kan maken.

We wijzen niemand met de vinger, we weten niet alles beter, wij maken nog altijd verkeerde keuzes, maar met onze keuzes proberen we in ieder geval voor onszelf een betere wereld te creëren. Als we daarmee mensen kunnen inspireren dan hebben we een stap gezet in het behalen van onze ambitie.

Suzanne

CEO en KOK

Dirk

CFO en BAKKER